Trump nije izdao Kurde u Siriji jer im Amerika nikad nije ni bila saveznik

Trump nije izdao Kurde u Siriji jer im Amerika nikad nije ni bila saveznik

Svako malo mainstream mediji u Hrvatskoj objavljuju vijesti o tome kako je Amerika izdala Kurde, međutim, takva teza je samo još jedna u dugom nizu dezinformacija koje objavljuju hrvatski mediji.

Istina je takva da su Kurdi odavno bili otpisani od strane Amerike, svima je poznato da je upravo za gušenje kurdske pobune Irački dikatator Saddam Hussen imao svesrdnu američku podršku i to ne samo u vidu oružja i novca, nego i zaštite pred UN-om gdje je Amerika redovito vetom zaustavljala svaki pokušaj sankcioniranja Iračkog režima zbog korištenja kemijskog oružja nad Kurdima.

Ni Kurdi u Turskoj nisu dobro prošli od Amerike jer je upravo američko oružje ono koje Turci 40 godina koriste u sukobu s njima, na kraju krajeva i sami Kurdi u Turskoj znaju da Amerika nikad nije trepnula okom zbog njihovih prigovora o represiji i gušenju svakog pokušaja stvaranja autonomije.

Potom dolazimo u Siriju gdje Amerika neuspješno pokušava svrgnuti Bašara al Assada s vlasti i s tim ciljem naoružava i financira sve njegove političke neprijatelje, uključujući Kurde.

Budući da Assad nije svrgnut s vlasti i da nije izgledno da će to biti ostvareno, Amerika diže ruke od Kurda jer više nisu potrebni za ostvarenje tog cilja, budući da je isti neostvariv.

Kurdi u Siriji su zapravo vodili rat za Ameriku, a ne za sebe, nije njima Amerika pomagala jer ih voli ili zato jer im je prijatelj, nego isključivo zato jer je njen cilj bio destabilizirati sirijsku vladu.

Oni su tako pretvoreni u lutke u američkom igrokazu koje su odbačene čim je predstava završila.

Htio bi također citirati riječi sirijskog predsjednika Assada upućene Kurdima samo par mjeseci prije nego će isti biti odbačeni od strane SAD-a: “Amerika vas neće zaštititi, Amerika vas neće uzeti ka svom srcu, niti vas staviti u svoje naručje.

Amerika će vas staviti u svoj džep, kako bi vas koristila kao žeton za cjenkanje s drugima. On (Trump) već sad trguje s vama.

Ako se ne pripremite za obranu svoje domovine (Sirije) i pružanje otpora, bit ćete sluge Otomana (Turaka). Nitko vas neće zaštiti osim vaše (sirijske) vlade i Sirijske arapske vojske.”

Dok su slušali taj njegov govor, Kurdi su vjerojatno u sebi mislili “Assad opet priča gluposti”, međutim kad su prvi turski metak, prva turska granata i prva turska bomba pali na područja Sirije pod njihovom kontrolom, shvatili su da im je Assad govorio istinu.

Od početka vojne akcije, Turska je neutralizirala (eufemizam za ubila) 109 Kurda, a Turska zastava već se vijori u mnogim pograničnim mjestima u Siriji koja su Kurdi “do jučer” kontrolirali.

Umjesto sna o raspadu Sirije i uspostavi kurdske države, dočekala ih je noćna mora na koju ih je Assad pokušao upozoriti, ali mu nisu vjerovali.

Tek sad su otvorili oči i shvatili da Ameriku za njih nije briga i da je priča o “širenju demokracije” u Siriji bila samo mamac za lakovjerne.

Umjesto biračkih kutija i glasačkih listića, NATO članica Turska za Kurde je pripremila metke, granate, bombe i mrtvačke sanduke. Sad je trenutak da i oni osjete kako izgleda demokracija koju širi NATO pakt. Bolje ikad nego nikad, rekli bi cinici.

IVAN PERNAR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *