UKIDANJE OBVEZE CIJEPLJENJA

UKIDANJE OBVEZE CIJEPLJENJA

U Hrvatskoj je cijepljenje trenutno obavezno, te mnogi roditelji cijepe svoju djecu isključivo zato da bi ih mogli upisati u vrtić ili izbjegli novčanu kaznu. Kako bi se takvim roditeljima olakšao život, odnosno kako bi se maknuo pritisak na njih, tražimo da cijepljenje bude na dobrovoljnoj bazi.

Tražimo i da svaki roditelj koji želi cijepiti svoje dijete prilikom cijepljenja mora dati pisani pristanak, odnosno suglasnost za taj medicinski postupak, a da dokument koji potpisuje ujedno sadrži sva upozorenja o mogućim nuspojavama cjepiva, sumnjama na nuspojave koje su prijavljene HALMED-u za dotično cjepivo u prethodnim godinama, kao i upute za prijavu sumnje na nuspojave u slučaju da do njih dođe.

Na taj dokument trebali bi se potpisati i osoba koja provodi imunizaciju i osoba koja prima cjepivo, odnosno njen skrbnik. Po davanju cjepiva, osobi koja se cijepi, odnosno njenom skrbniku mora bit uručena kopija tog dokumenta.

Glavni razlog zašto želimo da cijepljenje ne bude obvezno već dobrovoljno su brojne nuspojave cjepiva koje su dovele u pitanje samu smislenost imunizacije. Ako vas zanimaju svjedočanstva roditelja čija djeca su stradala od cjepiva možete ih lako vidjeti preko ovog linka.

Također, tražimo od države da osnuje odštetni fond iz kojeg bi se isplaćivala odšteta osobama koje su stradale od cjepiva.